Cimitirul vesel de la Săpânţa

ianuarie 26 3.727 Like to Share? 3 Comentarii Text Mare-Text Mic

Numele cimitirului provine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile satirice si epitafele care sunt inscriptate pe cruci. Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfirsit tragic ci ca pe o sansa de a intalni zeul suprem Zamolxe.

Materialul folosit pentru cruci este lemn de stejar care este inscriptat manual dupa ce a fost taiat si uscat. In partea de sus a fiecarei cruci exista un basorelief cu o scena din viata celui decedat. Scenele sunt simple si am putea spune chiar naive in stil dar aduc din trecut viata locuitorilor satului, prezentand un aspect relevant din viata fiecaruia. Ele prezinta femei torcand lana, tesand covoare sau facand paine, barbati care taie lemne sau ara pamantul, pastori cu turmele, lucratori in lemn, lautari si multe alte ocupatii.

Dupa ce crucea este sculptata ea este pictata de obicei cu un fundal albastru asa numitul “Albastru de Săpânţa“. Scenele sunt pictate folosind culori vibrante: galben, rosu, alb si verde. Nici o cruce nu e terminata fara o scurta poezie, cateva rime simple, intre 7 si 17. Un celebru epitaf este:

Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea.

Mai multe despre Cimitirul de la Sapanta precum si despre alte obiective turistice din Romania, in special religioase, gasiti pe site-ul Manastiri din Romania.


Curiozităţi
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

3 Comentarii la “Cimitirul vesel de la Săpânţa”

 1. BogdannDann69 says:

  Nu e haios faptul ca a picat sicriul da…e haios cum tipa baba…zici k e tarzan!!laughinglaughing

 2. deea says:

  baba aia zici cai maimuta,asa tipa

 3. danutza says:

  durerossss..fratilor!!! cata prostie mai exista si in lumea astahappy&#41winking

Scrie un Comentariu