Caractere romanesti la subtitrare

ianuarie 19 3.668 Like to Share? 5 Comentarii Text Mare-Text Mic

Probabil nu o sa va vina sa credeti dar chiar si acum inca exista oameni care privesc filme ce au subtitrare in romana dar codata in limba engleza, astfel incat literele specifice romanesti (diacriticile) nu apar, aparand in locul acestora diverse caractere astfel:
ă – ã
ţ – þ
ş – º
Ş – ª

Nu este mare lucru, la un moment dat te obisnuiesti cu ele si nu te mai deranjeaza.. stiu si eu ca sunt trecut prin asa ceva de cand foloseam prostia aia de BSplayer pentru a vedea filme pe calculator. Acum folosesc Gomplayer asa ca o sa va spun cum sa va faceti subtitrarea in romana la acest player, pentru restul playerelor ramane sa le potriviti voi si sa cautati prin optiunile lor una ca cea de care va spun.

Este foarte simplu, cum deschizi GOMplayer cu skinul standard (adica acela cu ecranul portocaliu), fiindca pe celelalte skinuri butoanele sunt aranjate diferit iar unele skinuri nu suporta panoul de control, dati un click dreapta pe ecran si alegeti Preferences (ori apasati tasta F5). Mergeti la Subtitle si acolo selectati de sus meniul Others. Chiar sub meniul acesta aveti o caseta denumita Code Page si in interiorul ei o lista din care trebuie sa alegeti „Central European” apoi dati click pe Close. Asta e tot.

Pentru cei care nu au mai folosit Gomplayer, din fereastra de vizualizare a filmului puteti deschide, apasand al doilea buton din dreapta jos sau apasand tasta F7, un panou de control cu mai multe optiuni printre care si una pentru subtitrare denumita Subtitle. Folosindu-va de butoanele din stanga meniului puteti face subtitrarea mai mare, mai mica, o puteti da mai la stanga ori mai la dreapta, mai sus sau mai jos pe ecran.

De asemenea, tot din acest meniu.. folosindu-va de butoanele din dreapta o puteti da mai inainte sau mai inapoi astfel incat sa se potriveasca cu filmul. Este foarte utila functia aceasta atunci cand subtitrarea ramane in urma sau o ia inaintea filmului, fapt ce poate deveni destul de enervant. Cu ajutorul functiei acestea doar potrivesti subtitrarea din sageti < > sau panou si este totul in ordine.

Pentru a aduce subtitrarea la normal apasati butonul / de langa sageti. Pentru a aduce inapoi valorile presetate ale butoanelor care se trag apasati „Reset” deasupra lor.

Altceva mai important, in meniul General din Preferences, la Mouse, va puteti modifica scurtaturile legate de mouse, de exemplu puteti sa va puneti la „Left button – double click” optiunea „full screen/restore” astfel incat atunci cand dati dublu click pe fereastra player-ului sa apara pe tot ecranul. (ALT+ENTER este scurtatura de tastatura).

Daca apasati CTRL+ENTER, plusul dintre ele inseamna in acelasi timp, imaginea filmului o sa apara intinsa pe tot ecranul, adica nu o sa mai apara incadrata in dungile acelea negre de sus si de jos. De altfel, de la CTRL+F6 pana la CTRL+F11 sunt diverse feluri de vizualizare cu diferite zoom-uri pe imaginea filmului.

Altceva nu stiu ce sa va mai spun, daca mai e ceva intrebati. Inafara de player, ar fi bun un K-Lite Codec Pack pentru codecuri (daca aveti alt pachet de codecuri si vreti sa il instalati pe acesta trebuie mai intai dezinstalat acela Control Panel – Add or Remove Programs) si in cazuri mai speciale un decodor FFDShow (H264 codec) pentru anumite filme sau stream-uri.. o sa va dati seama daca va trebuie ca o sa scrie in descrierea filmului si cand incercati sa il vizualizati va apare un ecran verde.

Si pe langa asta, daca ai chef de aventuri, un cablu prin intermediul caruia pui filmul pe un televizor cu plasma mare cat peretele din sufragerie si un sistem Home Cinema 7.1 iti asigura o vizionare decenta zic eu, a celor mai noi filme pe care le iei gratis de pe torrent si dc++.


Filme de văzut, Pentru PC
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

5 Comentarii la “Caractere romanesti la subtitrare”

 1. molnar says:

  gom player poate sa-si ia si singur subtitrari de pe net , asa dupa cum face bs.player de ex.

 2. molnar says:

  este intrebarea mea

 3. eugen6000 says:

  Aceeasi setare are si Bsplayer pentru a vizualiza filmul cu caractere romanesti. Bsplayer e cel mai bun mai ales ca iti descarca automat subtitrarea.

 4. eugen6000 says:

  Asa ca… nu te mai da as in folosirea programelor atata timp cat spui ca Bsplayer e o prostie.

Scrie un Comentariu