Ce sunt virusii?

aprilie 21 1.665 Like to Share? 13 Comentarii Text Mare-Text Mic

Multa lume vorbeste de ei, dar multi stiu doar ca e ceva de rau si nu ii vrem in calculatorbig grin Sa va spun ce sunt virusii.

Virusul este definit ca un software cu doua caracteristici principale:

– Se auto-executa. Virusul se poate atasa altor programe sau se poate ascunde in codul care ruleaza automat la deschiderea anumitor tipuri de fisiere.

– Se auto-multiplica. Acest lucru este posibil prin atasarea virusului la alte programe din computer sau prin suprascrierea acestora. Virusul se auto-raspandeste cu ajutorul floppy disk-urilor sau a oricarei alte forme de schimb de date, nu numai in statia de lucru, dar si in intreaga retea. Ulterior, este activat impreuna cu partea infectata.

Tinand cont de tinta infectarii, virusii pot fi clasificati in cateva categorii. Unii virusi pot avea mai multe tinte. Acestia sunt denumiti multipartiti.

Virusii paraziti:

Afecteaza fisierele executabile. Virusul este lansat cand fisierul executabil este pornit. Virusii paraziti pot fi:

 • Virusi rezidenti in memorie, care pot controla intregul sistem si il pot infecta oricand
 • Virusi non-rezidenti, care sunt activati numai la pornirea aplicatiei-gazda.

Intrucat acesti virusi infecteaza fisiere executabile, se pot raspandi prin intermediul oricarui mediu de stocare sau de transfer a datelor: floppy disk-uri, CD-uri, modemuri, retele. Virusii se raspandesc odata cu executarea fisierului-gazda.

Virusii de boot:

Afecteaza fisierele executabile. Virusul este lansat cand fisierul executabil este pornit. Virusii paraziti pot fi:

 • Virusi rezidenti in memorie, care pot controla intregul sistem si il pot infecta oricand
 • Virusi non-rezidenti, care sunt activati numai la pornirea aplicatiei-gazda.

Intrucat acesti virusi infecteaza fisiere executabile, se pot raspandi prin intermediul oricarui mediu de stocare sau de transfer a datelor: floppy disk-uri, CD-uri, modemuri, retele. Virusii se raspandesc odata cu executarea fisierului-gazda. infecteaza sectorul de sistem a discurilor, sectorul de boot din floppy disk-uri si hard disk-uri. Singura modalitate de replicare a acestor virusi este pornirea sistemului de pe discul infectat.

Accesarea sau copierea informatiilor de pe discurile infectate nu sunt operatii riscante atata vreme cat sistemul nu este pornit de pe discul infectat. Virusii de boot rezida intotdeauna in memorie. Desi majoritatea sunt creati pentru DOS, nu tin cont de sistemul de operare, astfel ca, de fapt, toate computerele sunt vulnerabile in fata acestui tip de virus.

Virusii de Master boot:

Sunt rezidenti in memorie, ca si virusii de boot, dar sunt localizati in sectorul master boot. Acesti virusi vor salva in alta locatie o copie curata a sectorului master boot.

Virusii de Macro-uri:

Sunt plasati intr-unul sau mai multe macro-uri dintr-un document Microsoft Office si utilizeaza funcionalitatile puternice ale Visual Basic for Applications, care a fost creat pentru a permite utilizatorilor sa automatizeze anumite activitati.

Virusii de link-uri:
Nu altereaza fisierele executabile, ci structura de directoare, redirectionand calea directorului unui fisier infectat catre zona in care este localizat virusul. Dupa lansare, virusul poate incarca fisierul executabil, citind calea corecta a directorului fisierului respectiv.

Virusii-pereche:

Creeaza un fisier executabil nou, cu acelasi nume, dar cu extensia .COM. Daca intalneste doua fisiere executabile cu acelasi nume, dar cu extensii diferite (.COM and .EXE), sistemul de operare Windows lanseaza intai fisierul .COM.

Virusii ascunsi:

Rezida intotdeauna in memorie si incearca sa „pacaleasca” sistemul, ascunzandu-si existenta. Virusii ascunsi se multiplica si se comporta astfel incat sa preia controlul asupra datelor si continutului programelor, fara stiinta utilizatorilor sau a programelor anti-virus. Cand sistemul de operare (de exemplu prin comanda DIR) incearca sa afle dimensiunea unui program infectat, virusul ascuns scade o parte din aceste date, egala cu dimensiunea propriului cod, si o inlocuieste cu datele corecte. Astfel, daca programul este doar citit (de un scanner de virusi), dar nu este rulat, codul viral este ascuns si nu poate fi detectat.

Virusii criptati:

Folosesc o tehnica de modificare a propriului cod viral, astfel incat programele anti-virus sa nu-i depisteze. Virusul se auto-converteste in semne criptate, pe care programul anti-virus nu le poate recunoaste. Totusi, pentru a putea sa se raspandeasca, acesti virusi trebuie sa se auto-decripteze si, astfel, pot fi detectati.

Virusi specifici:

Virusul de ActiveX este scris pentru a infecta produsele Microsoft. Utilizeaza un cod incarcat de pe server si se raspandeste in statia locala. Virusul tinteste numai sistemele de operare Microsoft Windows si foloseste Microsoft Internet Explorer pentru a se raspandi.

Virusul VB script foloseste Visual Basic pentru a aduce codul de pe serverul de Web si a se raspandi in statiile de lucru locale. E suficient sa accesati o pagina de pe Internet pentru a va infecta computerul. In orice caz, virusul de acest tip are nevoie de Microsoft Internet Explorer.

Virusii de Java: comparative cu Applet-urile Java, folosite in special pentru animatie si control, programele Java pot efectua operatii riscante din punct de vedere al securitatii (ca scrierea pe hard-disk). Au aparut deja atacuri de virusi prin intermediul applet-urilor, dar cei din a doua categorie sunt mult mai periculosi.

Pe langa acestia ar mai fi acei asa numiti virusi de BIOS. De fapt, nu exista virusi de BIOS doar CIH care suprascrie FlashBIOS-ul. Daca te-a „infectat” nu m-ai poti porni calculatorul deloc. Ca sa ti-l repari trebuie sa iti reprogramezi cipul.

Virusul CIH .. de fapt numele virusului e Chernobyl sau Spacefiller.. CIH normal e numele celui care a creat virusul.. mai exact Chen Ing Hau. E unul dintre cei mai periculosi virusi… dar nu va faceti probleme; virusul functioneaza numai pe urmatorele sisteme de operare: Windows 95, Windows 98 si Windows ME… deci nu functioneaza pe Windows XP, Windows Vista, Windows 2000 sau Windows NT.


Etichete: Internet
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

13 Comentarii la “Ce sunt virusii?”

 1. Silviu says:

  YoooooooHoooooooo!!!!am scapat!! cool

 2. dany says:

  eu la avast am pus un fisier in carantina , mai e periculos?

Scrie un Comentariu