CPU Usage: tine-l sub control!

martie 30 67.308 Like to Share? 47 Comentarii Text Mare-Text Mic

CPU Usage se gaseste in Task Manager si arata cat de ocupat sau incarcat este procesorul calculatorului. Se intampla uneori sa ai CPU Usage 100 tot timpul, adica sa fie solicitat la maxim sau sa fie mare.. ei bine, iata cum puteti afla de ce face asta si cum puteti rezolva problema.

In primul rand trebuie gasita cauza acestei probleme. In task manager (click dreapta pe taskbar cred ca este cea mai eleganta metoda de a-l deschide.. taskbar-ul este bara aceea de jos, cu meniul Start), veti observa ca sunt mai multe meniuri inafara de cel Performance unde se regaseste CPU Usage.

Dati click pe „Processes”. Aici veti gasi toate procesele programelor pe care le aveti deschise, inclusiv cele ale windows-ului asadar ideal ar fi ca inainte sa inchideti vreunul din procesele respective, sa dati un search pe google cu numele ca sa nu inchideti ceva ce v-ar destabiliza sistemul.

Veti observa ca in acea fereastra exista o coloana CPU care arata, procentual, cat de mult procesor consuma fiecare proces in parte. Ei bine, daca la voi este tot timpul CPU Usage mare, se prea poate sa fie unul sau mai multe procese care streseaza procesorul. Pentru a le aduce in primele randuri pe cele care consuma cel mai mult dati doua click-uri pe meniul „CPU”. Daca vedeti si un „System Idle Process” printre ele sa nu va speriati ca acela arata practic partea nefolosita a procesorului.. nu aveti treaba cu el.

Daca descoperiti ca este unul din procesele acelea cel care face probleme, veti cauta sa vedeti daca puteti sa il inchideti ( il selectati si dati „end Process” ).

 • Se poate sa fie un program de care nu aveti nevoie neaparat, de exemplu utorrent.exe pe care l-ati setat sa porneasca odata cu calculatorul si lucreaza tot timpul pe fundal sharand fisierele downloadate. In acest caz ii setati din optiuni sa nu porneasca odata cu windows-ul si il inchideti.
 • Mai poate sa fie un program de actualizare, adica ceva cu update.exe in componenta sa. De obicei aceste programe de actualizare sunt setate sa porneasca o data cu calculatorul si pot fi inchise, apoi dezactivate cu ajutorul unui program in genul Ccleaner – Startup. De asemenea toti antivirusii au optiunea de actualizare automata activata, o puteti seta pe manual, sau puteti schimba frecventa la o data pe saptamana. Mai puteti umbla si pe la sarcinile de scanare periodica programate.
 • Poate exista o „cearta” intre unul din programele din calculator care vrea sa se conecteze la internet pentru a-si face treburile  si nu ii da voie antivirusul sau firewall-ul. In acest caz va trebui sa inchideti programul respectiv si sa il adaugati la exceptii / excluderi in cadrul antivirusului sau sa il deblocati din firewall.. asta, bineinteles, daca aveti incredere in programul respectiv.
 • Poate aveti actualizarile pornite la windows (acele windows updates). Este normal ca atunci cand verifica si descarca actualizarile sa aiba un impact asupra performantei calculatorului.

CPU Usage mare fara niciun proces care sa-l consume

Daca totusi, desi CPU Usage este mare, printre aceste procese nu este niciunul care sa aiba un procent mare, si nici toate adunate ( fara „sistem idle” ) nu au cum sa ajunga la valoarea aceea, atunci problema se complica: cea mai simpla cauza ar fi un virus sau mai multi. Trebuie sa scanati calculatorul cu un antivirus si eventual cu Malwarebytes.

Lucrurile se complica atunci cand calculatorul nu este virusat, dar CPU Usage este mare desi nu este niciun proces care sa il consume. In acest caz va trebui sa descarcati de la Microsoft un utilitar numit Process Explorer. Este un fel de frate mai mare al Task Managerului care cuprinde infomatii complete despre procesele care ruleaza pe calculator. Dezarhivati arhiva respectiva, si deschideti procexp.

Printre procesele active afisate se prea poate sa descoperiti ca procesorul este folosit de un proces numit Interrupts, cu descrierea „Hardware Interrupts and DPCs”. Resursele utilizate de acest proces nu sunt afisate in Task Manager si din cauza asta era si diferenta intre suma resurselor consumate de procese si valoarea CPU Usage afisata.

Procesul Interrupts nu este un proces software si nu poate fi oprit. Acesta arata ca in calculatorul tau este o piesa de hardware care nu este sincronizata cu celelalte iar procesorul sta dupa ea, practic incurca procesorul pentru ca nu isi face treaba in timp real.

Cauzele intreruperilor ar fi mai multe, si sunt multe situatii particulare :

 • Hard-ul nu functioneaza bine. Cu un simplu HD Tune sau Everest se pot citi valorile SMART ale hardului pentru a vedea daca este totul OK in tabul Health. De asemenea pot sa existe erori in fisierele sistemului, dati Start – Run – chkdsk si faceti ce va cere mai departe, daca va cere ceva. Daca aveti programe deschise cand dati sa verifice este posibil sa programeze verficarea la urmatoarea pornire a calculatorului.
 • Hard-ul a trecut la mod de transfer PIO. Cu un click dreapta pe My Computer – Properties – Hardware deschideti Device Manager. Aici, o sa aveti niste controale SATA sau IDE ATA/ATAPI controllers. Dati un click pe [+] pentru a extinde meniul (verificati sa nu fie intrari duplicate, daca sunt stergeti duplicatele) si dati un click dreapta pe primul element din lista, apoi alegeti Properties. In meniul Primary Channel trebuie sa fie numele hardului ca master drive (asta arata ca hardul este conectat prin acel controller.. daca nu este acolo, poate este conectat pe secondary sau prin alt controller). Cand il gasiti verificati ca la Transfer Mode sa fie setat DMA. Daca este pe PIO Mode debifati caseta „Let BIOS select transfer mode” si apoi setati voi pe DMA (preferabil prima versiune din lista). Daca nu merge schimbat atunci trebuie umblat in BIOS, meniurile depinde de tipul de BIOS si nu stiu sa le spun.
 • Dezactiveaza controllerul Serial. Tot in Device Manager, la IDE ATA/ATAPI controllers se poate sa ai doua controale – unul paralel si unul serial. Cel Serial daca nu controleaza niciun dispozitiv poate fi dezactivat (pe randul cu icoane ale ferestrei, apare ultima oara un calculator cu un semn de interzis pe care daca pui sageata mouse-ului scrie Disable). Printre elementele ce mai pot fi dezactivate se numara si portul de infrarosu care iar la fel, nu prea este folosit. Dupa dezactivare dati restart la calculator, daca nu cumva chiar va cere acest lucru. Dupa restart, urmariti sa vedeti daca mai sunt intreruperile respective in sistem.
 • Un driver este incompatibil, corupt, neinstalat, etc. Piesa hardware nu poate functiona in conditii optime daca driverul (legatura intre hardware si software) nu este bun. Pentru a afla care driver face probleme trebuie instalat RATT, un utilitar Microsoft care face un jurnal cu interogarile driverelor. Dupa instalare, acesta va pune o iconita in bara de start, langa ceas. Timp de vreo 3 minute va inregistra ce se intampla in PC avand o iconita cu niste foldere. Cand termina iconita va deveni un simplu cerc ca o rotita, intrand in pozitia „idle”.  Trebuie sa intrati in My Computer – C – Windows – System32 – LogFiles – RATTV3 si sa deschideti cu Word fisierul cswa-accumulator-report.txt In cadrul acestui raport este posibil sa vedeti ca unul din drivere face mult mai multe interogari decat celalalte. Cautati-l pe Google pentru a vedea al cui driver este pentru a-l opri daca nu este necesar sau reinstala.

Mai multe informatii gasiti cautand pe Google „Hardware Interrupts and DPCs”, veti vedea ca sunt forumurile pline de probleme legate de asta si poate veti gasi o solutie exacta.

Limitarea resurselor alocate de procesor (BES)

Cam acestea ar fi motivele generale pentru care un CPU Usage ar fi tot timpul mare. Dar sa luam si cazurile particulare, CPU Usage crescand in 100 de fiecare data cand va jucati un joc sau navigati pe internet. Aceasta situatie este una normala, mai ales in cadrul jocurilor care indiferent de natura lor consuma mult din procesor, uneori chiar mai mult decat au nevoie. Si nu doar jocurile instalate ci si jocurile de pe internet.

Alte situatii ar fi vizionarea filmelor online, cu cat player-ul de filme este mai mare si calitatea imaginii mai buna, cu atat consuma mai mult procesor si implicit, mai mult curent.. daca aveti o sursa mai „subreda” se poate sa vi se si stinga calculatorul din cand in cand sau daca se incinge iar la fel.. ori isi da restart ori se stinge si nu mai vrea sa porneasca pana nu se raceste. Aceste probleme pot atrage dupa ele alte probleme mai grave asadar nu sunt de neglijat.

Pentru situatiile acestea temporare, aveti nevoie de un program care sa izoleze procesul care consuma mult procesor (jocul, browser-ul si plugin-containerul acestuia ca acolo sta flash-ul). Eu folosesc BES, este un program care iti permite sa ii scazi ratia unui anumit proces. De exemplu daca procesul respectiv mananca 100% din procesor, ai posibilitatea sa izolezi acel proces si sa ii dai sa manance cu 30% mai putin.. adica doar 70%.

In functie de program, acest lucru poate cauza o mai proasta calitate a rularii lui, de exemplu daca aveti un joc cu cerinte mari se poate ca fara acces suficient la procesor sa inceapa sa mearga sacadat sau sa se blocheze, asadar fiti foarte atenti cu cat scadeti ratiile proceselor.

Cum se foloseste

Sa luam cazul unui joc online.. sa zicem ca imi place sa joc online ceva care imi consuma procesorul la maxim. In primul rand trebuie sa pornesc procesul respectiv, deci deschid browser-ul si intru pe pagina cu jocul si bineinteles, deschid jocul. Acum avem procesul deschis, procesorul ar trebui sa fie in 100%.

Mergem la BES.exe si il pornim. Avem un buton mare in dreapta sus denumit Target, dam click pe el pentru a vedea procesele active. Eu m-am uitat in Task Manager si am vazut ca firefox.exe si plugin-container.exe sunt cele care mananca din procesor. Asadar din fereastra BES le selectez si apoi dau click pe butonul „Limit This” in dreapta sus. O sa ma intrebe daca sunt sigur si ii dau Yes.

In acest moment procesele respective vor aparea in lista cu procentul cu care le-a fost diminuata ratia la procesor adica 33%. Daca imi trebuie mai mult sau mai putin dau click pe butonul Control si trag mai la stanga sau mai la dreapta adica sa scad mai putin sau mai mult din resursele alocate lui.

Cam acesta ar fi principiul, avand si task manager-ul pornit sa vedeti efectul va dati voi seama cum se foloseste BES. Un lucru important, inainte de a inchide BES dati click pe butonul „Unlimit All” apoi puteti da click pe Exit.

CPU Usage mare in navigarea pe internet

Daca nu ai un calculator tocmai nou, atunci orice browser va folosi o buna parte din procesor atunci cand rasfoiesti pagini de internet, si probabil va sta in 100% sau pe-aproape atunci cand vizionezi un film sau joci ceva.

 • Primul si primul lucru pe care il poti face pentru a optimiza navigarea pe internet de pe un calculator slab este sa folosesti un browser cu suplimentele Adblock Plus si Flashblock. Aceste suplimente elimina reclamele si flash-urile din paginile web, reclame care deseori atarna greu la incarcarea paginii, fortand procesorul. Dupa cateva ore de navigare se poate chiar ca procesorul sa oboseasca iar PC-ul sa se miste mai incet. La momentul in care scriu acest articol, se gasesc sigur pentru Mozilla Firefox si Google Chrome aceste suplimente ( search pe google „adblock plus firefox” sau „adblock plus google chrome” ).
 • Puteti folosi BES (descris mai sus) pentru limitarea proceselor browser-ului si a Flash Player-ului (flash player-ul este un proces care ori poarta denumirea browser-ului ori se numeste „plugin-container.exe” in cazul Firefox).
 • Puteti lua o versiune mai veche de browser. Gasiti la download orice versiune veche pe FileHippo. Daca nu stiti pe care sa o luati, puteti incerca una contemporana cu anul de fabricatie al calculatorului vostru.
 • Puteti incerca o versiune mai veche de Flash Player.

Etichete: Pentru PC
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

47 Comentarii la “CPU Usage: tine-l sub control!”

 1. mihai says:

  Salut, foarte bun ala cu Malwarebytes am scanat cu antivirus si yac si n-au gasit nimic in c/d si cand am intrat cu ala imi gasise vro 243 de virusi, acum incerc bes sper sa mearga revin cu edit.

 2. sergiu says:

  Buna o parere ceva? cand deschid mozila , firefox ( nu sunt instalate amun2 in pc doar 1) sau skype, cpu e100 %am incercat cu bes tot nimic , am reinstalat windows cu formatare partiti tot la fel aplicatii nu sunt deschise . cand repornesc laptop de 5 ori abea atunci isi da 5 minute drumu dupa care tot 100%
  vro idee?straight face

 3. stanly7 says:

  De 2 zile incerc sa rezolv problema cu CPU usage 100% .
  La mine s-a rezolvat dupa dezinstalarea antivirusului.
  Aveam Baidu care folosea motorul celor de la avira.
  Serviciul tehnic al rds-rcd-ului mi-au confirmat ca sunt probleme de compatibilitate intre internetul lor si antivirusului Avira.

 4. jean says:

  va salut ! interesantă chestie !!am făcut pasii ,am deschis device manager si desfăcind plusurile am găsit că PROCESORUL,apare de 2 ori unul sub altul. M-am linistit să nu stric .Cum să fac să nu stric ceva .Vă multumesc prealabil, jean

  • catalin says:

   jean, faptul ca procesorul apare de 2 ori unul sub e un lucru bun, ai un dual core. La fel e si la mine si am un intel P4 Ht la 3GHz

 5. Tudor says:

  Ok … pai … nu pot sa fac ce ai zis tu … pc-ul se deschide si deja cpu 100% … si se inchide… oare sa reinstalez windows-ul de pe cd ?

 6. emil says:

  Bună.Am un pc cu un intel core 3,4 ghz,sistem de operare xp.Când intru pe linkuri normale,foloseşte din procesor doar 4 la sută.La youtube sau similare,e tot timpul ridicat usajul la 1oo,chiar dacă la calitatea video din setările youtube e pe doar 360p.S ar putea ca placa video să nu fie compatibilă?având în vedere că la instalarea drivelului ei,sistemul îmi recomandă să nu îl instalez.

 7. Iuliana says:

  Buna seara! Am un laptop HP care de azi imi face probleme cu procesorul. Creste peste 40% nefacand practic nimic. Ajunge si la 90%…am deschis task manager si cel mai mult consuma Host process for windows tasks intre 25-30 %. Nu stiu la ce foloseste. Si se si incalzeste. Am cooler. Mentionez ca nu am nici un virus. Am scanat cu Bitdefender. Nu a gasit nimic. Ce ma sfatuiti sa fac ?? Va rog sa imi raspundeti cat mai repede.

Scrie un Comentariu