Extragerea rinichiului prin vagin

august 30 2.909 Like to Share? 2 Comentarii Text Mare-Text Mic

Femeile au acum o noua solutie pentru interventiile chirurgicale urologice: nefrectomia transvaginala. O echipa de medici de la Spitalul Clinic din Barcelona a realizat extirparea unui rinichi – afectat de o tumora maligna – prin vagin, ceea ce reprezinta un adevarat progres al medicinei minim invazive si, in acelasi timp, o premiera in Europa.

Nefrectomia transvaginala este o tehnica ce permite extragerea rinichiului prin numai 2 incizii la nivelul abdomenului de aproximativ 1 cm fiecare. Se mai realizeaza si o a treia incizie, care nu este vizibila, pentru ca este in partea interioara a vaginului. Aceasta din urma permite extragerea rinichiului. Noua metoda chirurgicala ofera posibilitatea pacientelor de a avea nevoie de o ingrijire postoperatorie cat mai scurta si de a reduce foarte mult durerea. La aceste avantaje se adauga impactul estetic, pentru ca nu lasa cicatrice abdominale vizibile.

Noua tehnica, mai buna decat laparoscopia

Pana acum, specialistii in urologie de la Spitalul Clinic din Barcelona sustineau tehnica nefrectomiei asistata de laparoscop pentru interventiile chirurgicale de acest fel. Este vorba despre o tehnica avansata, care a atins rezultate importante in ultimii sase ani si a permis reducerea durerii postoperatorii si a timpului petrecut in spital.

Cu toate acestea, desi aduce foarte multe avantaje, asemenea chirurgiei traditionale, laparoscopia presupune o incizie abdominala pentru extragerea rinichiului, care lasa o cicatrice de aproximativ 6 cm. Aceasta problema estetica nu mai exista in cazul nefrectomiei transvaginale, pentru ca se extrage rinichiul prin uter. In cazul de fata, tumora masura 13 cm inaltime, 8 cm latime si avea un diametru de 5 cm.

Prin sisteme optice de mare precizie si cele doua incizii de la nivelul abdomenului, unde se insereaza instrumentele pentru separarea rinichiului, se realizeaza extirparea organului fara necesitatea unei incizii de mari dimensiuni. Prin noua tehnica, spitalizarea postoperatorie se reduce la 48 de ore.

Sursa: Gardianul


Curiozităţi
Procesez....
  • Facebook
  • Y!Messenger
  • iOrbix

2 Comentarii la “Extragerea rinichiului prin vagin”

  1. Ateul says:

    Incredibil , domn’le laughing

Scrie un Comentariu