Idei de proiecte pentru tara

iulie 29 407 Like to Share? 2 Comentarii Text Mare-Text Mic

Din ce aud pe la TV, politicienii romani copiaza proiecte legislative din diverse tari care se pare ca au la conducere oameni cinstiti, capabili si destepti. Daca toti ai nostri sunt in pana de idei si nu vor nici sa se inspire din problemele reclamate zilnic de populatie si mediatizate aproape non-stop atunci poate s-o gasi vreun ratacit sa arunce un ochi chioras pe acest articol si sa il loveasca inspiratia. Evident, este o tema pe care s-ar putea scrie o carte, dar in mare.. iata 3 idei aleatorii dintre care macar una s-ar putea sa fie buna, pentru populatie nu pentru lipitori:

1Statul sa intre in afaceri. Acum pe bune, cat costa sa deschizi o afacere profitabila? niste sute de mii de euro, un milion, poate doua? cu siguranta este o suma neglijabila care se pierde pe ici pe colo in cheltuieli pe servicii si produse cumparate la suprapret. In ce domeniu? in oricare nu exista producatori nationali (sa nu fie problema de concurenta) si suntem nevoiti sa importam.. tinand cont de industria inexistenta optiunile ar fi nelimitate. Ar putea de exemplu sa se inceapa de la agricultura.. in loc sa ii impinga pe tarani de la spate sa munceasca pe rupte in speranta ca vor realiza macar venituri cat sa acopere banii pe care i-au bagat in pamant (ca munca prestata nici nu se mai gandesc sa le fie rasplatita), statul ar putea sa infiinteze niste puncte de lucru in care taranii sa se angajeze, sa aiba un serviciu si sa se realizeze o recolta care sa fie vanduta in tara si in strainatate. Oare printre toti doctoranzii astia in agronomie, economie si finante nu s-o gasi macar unul capabil sa organizeze eficient o astfel de activitate care sa ofere locuri de munca, produse romanesti in piata la un pret decent si intr-un anumit procent, sa aduca niste bani in tara din exporturi?

2Sa se mareasca salariul minim pe economie iar presiunea fiscala asupra angajatorilor sa ramana constanta. Se stie ca multi angajeaza cu salariul minim pe economie pentru a plati mai putin la stat.. daca s-ar putea sa dea angajatului mai multi bani fara sa plateasca mai mult la stat probabil o buna parte din ei ar da, iar oamenii ar avea scrisa in contractul de munca o suma pe care sa se poata bizui. Bineinteles, exista si zgarcitii care indiferent de profitul obtinut dau salariul minim pe economie fiindca ala e fixat.. nu ii obliga nimeni sa dea mai mult, desi salariul minim = salariu pentru necalificati.

Si daca tot veni vorba, n-ar trebui sa se mai permita angajarea „cu diploma de bac” pe alte posturi inafara de cele de necalificati. In prezent, chiar daca ai studii superioare si te angajezi sa zicem, casier, poti fi angajat legal cu diploma de bac pentru ca diploma de bac = salariu minim, cu toate ca job-ul nu este unul de necalificat. Inafara de asta, ar fi frumos si daca s-ar elimina discrimarea in acordarea locurilor de munca: adica sa nu mai existe job-urile unde se pot angaja doar femei sau doar barbati.. ar trebui sa fie chemati la interviu indiferent de gen si sa fie alesi pe masura studiilor, experientei, priceperii si nu a genului.

3Sa se infiinteze o institutie de testare a produselor care ajung la cumparatori (si de respingere a celor neconforme). Desigur, exista ANPC, avizele de la Ministerul Sanatatii pentru medicamente.. dar nu e suficient. Pe rafturile magazinelor ajung tot felul de mizerii si nu ma refer aici doar la alimente sau la cate si mai cate medicamente si mecanisme „minune” de infrumusetare si tratare a te-miri-ce. In principiu ar trebui testat orice, chinezarie sau nu, chiar cu riscul de a elimina produsele foarte ieftine de pe piata.. chiar daca ajungi sa cumperi mai rar macar stii ca atunci cand cumperi un lucru e de calitate.

Sunt atatea tepe care asteapta frumos pe rafturi, gata sa fie luate acasa. Poate ca nici acum nu se permite importul si producerea interna a unor produse care nu isi respecta caracteristicile dar nu le verifica nimeni – asteapta sa le cumpere cineva suficient de rabdator incat sa se intoarca la magazin, sa se balacareasca cu aia acolo o ora, sa faca o reclamatie, sa astepte, sa dovedeasca pe ma-sa si pe ta-so, sa se judece si intr-un final daca are noroc, sa isi recupereze banii si nu o inlocuire a produsului cu un altul la fel de prost.

Cum ar trebui sa mearga treaba: se ia prin sondaj un produs (fie din magazine, fie de la distribuitori) si se testeaza – daca nu e bun, se opreste comercializarea produsului si se da amenda atat producatorului cat si la cei implicati in distributie (adica sa fie un pic mai pretentiosi si distribuitorii, sa nu se mai arunce la toate jafurile ieftine). Daca producatorul este din alt stat, atunci se sisteaza importul produsului respectiv.. daca se constata ca sunt multe produse neconforme de la acel producator atunci se interzice importul produselor sale cu totul, cel putin pana nu se observa imbunatatirea calitatii produselor. N-ar trebui sa fie asa greu, de exemplu o comisie merge in magazin si ia cea mai ieftina bormasina si incearca sa dea o gaura intr-o suprafata rigida.. daca dupa 5 minute se arde sau burghiul se indoaie se declanseaza operatiunea de scoatere a produsului de pe piata. Apoi o ia pe urmatoarea (alt model), si pe urmatoarea, si tot asa. Si apoi, sunt oameni competenti care trebuie doar sa desurubeze capacul si isi dau seama daca e buna sau nu, si mai ales durabila.. fara sa fie nevoie sa o porneasca.

Poate daca ar inspecta cineva produsele care ajung pe rafturi nu am mai fi ademeniti cu fel de fel de porcarii iar Romania n-ar mai fi tara in care merge orice, oricum. De exemplu, am auzit ca o masina Mercedes care urmeaza a fi vanduta in Germania este inspectata de 10 comisii si intoarsa pe toate partile. O masina Mercedes care urmeaza a fi vanduta in Romania este inspectata de o singura comisie un sfert de ora si atat, „ca e pentru Romania”. Nu-i asa ca ar fi bine sa fie inspectata si de expertii nostri apoi, daca se gasesc nereguli, sa fie trimisa inapoi la fabrica cu intreg lotul din care provine iar alaturi sa fie o amenda frumusica?

4Puscariasii sa fie pusi obligatoriu la munca. Sunt atatia indivizi care au facut cate si mai cate, care stau bine-mersi in celule uitandu-se la tv, jucandu-se pe telefon, tragand de fiare, avand hrana asigurata.. e adevarat, poate nu sunt chiar conditii de 5 stele dar sunt conditii pe care statul (adica noi) cheltuie niste bani, multi bani. Ar trebui ca puscariasii sa fie pusi la munca, daca nu sa scoata cine-stie-ce bani la buget, macar sa acopere cheltuiala cu tinerea lor in captivitate. Si ma refer aici la munca obligatorie, nu optionala pentru favoruri gen scaderea pedepsei.


Articole Diverse
Procesez....
  • Facebook
  • Y!Messenger
  • iOrbix

2 Comentarii la “Idei de proiecte pentru tara”

  1. Maria says:

    Sunt total deacord cu ideile dar asta se va intampla in realitate de Pastele Cailor. O sa mai treaca un mileniu pana o sa ajunga si Romania sa fie asa bine organizata.

  2. Idei de proiecte pentru tara | Stiri Bloggeri Din Romania says:

    […] Original post: Idei de proiecte pentru tara […]

Scrie un Comentariu