Internetul depinde de Facebook

septembrie 28 287 Like to Share? 4 Comentarii Text Mare-Text Mic

Astazi, pentru cateva minute cuprinse intre 17:45 si 17:50, server-ul Facebook a fost la pamant, ceea ce a facut ca utilizatorii sa nu poata accesa site-ul celebrei retele de socializare. Sigur, au fost doar cateva minute in care poate traficul a fost ceva mai mare decat de obicei sau poate vreun hacker a incercat un flood, dar au fost suficiente pentru a deveni constient de un lucru foarte interesant: daca Facebook nu se incarca, toate site-urile de internet sunt afectate.

Se intampla asta pentru ca in ziua de azi, toate site-urile au instrumente apartinand Facebook: casete de Like, Comentarii Facebook, Posturi Similare via FB, Inregistrare prin Facebook etc. Toate avand inglobate scripturi care au nevoie de server-ul site-ului Facebook pentru a se incarca, iar daca acesta nu se incarca, atunci nici acele elemente nu se vor incarca. Am avut ocazia sa testez in cele 5 minute cum ar arata internetul daca Facebook nu ar fi non-stop functional.. iar privelistea nu a fost deloc placuta, absolut toate site-urile pe care am intrat s-au incarcat foarte greu (pana a expirat conexiunea la Facebook), cu alte cuvinte, tot internetul atarna de Facebook.

Chiar si atunci cand Facebook se incarca si functioneaza in limite normale, afecteaza internetul prin prostia administratorilor site-urilor care folosesc pe paginile lor in exces instrumente Facebook, practic iau toata gama care li se pune la dispozitie si le arunca pe site de la A la Z, in ciuda faptului ca timpul de incarcare al site-ului creste considerabil.. si nu numai atat dar afecteaza vizitatorii punandu-le in fata un talmes-balmes, procesorul este suprasolicitat in procesarea afisarii paginii de unde rezulta chiar si o factura mai mare la curent pentru cei care obisnuiesc sa navigheze pe astfel de pagini.

Facebook se claseaza pe locul I in topul site-urilor care influenteaza internetul, fiind urmat de Twitter si Gravatar. Sa le traiasca server-ul, sa fie sanatos si sa nu dea semne de oboseala niciodata, ca am si eu cate ceva de la ei aici, pe blog. Daca aceste site-uri ar disparea, toti administratorii ar avea foarte mult de munca, atat in reconstruirea site-urilor cat si in eliminarea si editarea articolelor care fac referire la ele, care nu sunt deloc putine.. ar fi dezastruos.. asa am ajuns, si de bunavoie! Dar hey, macar nu am dat bani pe ele.


Facebook, Internet
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

4 Comentarii la “Internetul depinde de Facebook”

 1. Isabela says:

  Nu m-am gandit niciodata la facebook ca fiind indispensabil internetului. Oare cum ar arata internetul fara Google?

  • admin says:

   Google ca motor de cautare ne-a apropiat unii de altii si ne-a facut mai destepti prin aflarea raspunsurilor la toate intrebarile noastre si pe de alta parte prin incurajarea autorilor sa isi scrie cunostintele pe internet pentru ca noi sa le gasim, prin cresterea audientei paginilor respective de internet si bineinteles, monetizarea acestora. Este ceva ce niciun alt motor de cautare nu a facut, nici Yahoo, nici Bing.. nici nimeni.. nu stiu cum este in afara insa pentru Romania Google este singurul care corespunde nevoilor noastre.

   Un viitor fara Google ar fi o intoarcere in timp si o limitare a accesului la cunostinte. Este imposibil sa ma gandesc la un viitor fara Google, mai ales ca tine si Youtube.. o alta resursa importanta de informatii.

 2. Taraboste says:

  Norocul meu ca nu pun prea mare accent pe Facebook… Eram pe cale sa sterg contul dar pana la urma l-am pastrat. Inca o dovada privind dependenta de tehnologie si cat de tare ne afecteaza o disfunctionalitate (ca sa nu mai zic o intrerupere) a unei tehnologii de baza; iar Facebook este un exemplu minor fata de alte dezastre tehnologice care se pot intampla.

  • admin says:

   ii apreciez pe cei de la Facebook pentru ca au gasit reteta determinarii posturilor de radio & televiziune sa ii faca reclama non-stop gratuit, lucru ce nu a mai reusit nimeni pana acum.. nici macar Hi5-ul care pana nu demult era foarte in voga in Romania, dar auzeai la tv rostindu-se Hi5 o data la cine-stie-cat timp.. iar reclamele la telefoane nu pomeneau de retele sociale, cu toate ca lumea statea atat pe Hi5 cat si pe Twitter destul de mult.

   Este fascinant cum timp de 7 ani, Facebook a fost o retea de socializare intre multe altele si inca una mica, iar in urma cu doi ani a explodat la nivelul la care este acum.

Scrie un Comentariu