Poze cu Sfantul Valentin

februarie 14 2.373 Like to Share? Un Comentariu Text Mare-Text Mic

Poze cu Sfantul Valentin nu o sa gasiti, doar picturi din-alea de biserica.. dar va pot da daca doriti, poze de ziua indragostitilor sau daca vreti sa vedeti o poza cu Sf. Valentin, desi nu va inteleg curiozitatea.. uitati-l cum arata si o descriere a lui si a vietii lui:

La 17 octombrie 2005, Episcopia din Terni – Italia a daruit o particica din moastele Sfantului Sfintit Mucenic Valentin, bisericii Delea Noua-Calist din Bucuresti

SFANTUL SFINTIT MUCENIC VALENTIN

(praznuit la data de 30 iulie)

„Intr-un hotar din partile Italiei, care se numeste Umbria, in cetatea care se chema Interamna, a fost episcop Sfantul Valentin, care luase de la Dumnezeu darul tamaduirilor. El tamaduia toate neputintele si toate bolile oamenilor cu rugaciuni si cu chemarea preasfantului nume al lui Iisus Hristos. Pe cei necredinciosi ii intorcea spre Dumnezeu de la paganatatea inchinarii de idoli, pentru ca atunci credinta idoleasca cuprindea multa lume si imparatii pagani stapaneau Apusul si Rasaritul si prigoneau pe crestini. In acea vreme, trei scolastici din Atena cu neamul si cu credinta elini, cu numele Proclu, Efiv si Apolonie, au mers la Roma pentru invatatura, vrand sa se deprinda mai bine cu limba si filosofia romana.

Acolo, gasind ei pe un ritor preaintelept si iscusit in amandoua limbile – latina si elina -, cu numele Craton, s-au incredintat aceluia spre invatatura si petreceau in casa lui. Unul din fiii lui Craton, cu numele Herimon, s-a imbolnavit foarte tare si in boala i s-a garbovit spatele, astfel ca, capul lui ajunsese la genunchi si nu putea sa se intinda deloc. El a chemat multi doctori si nu puteau sa aduca bolnavului nici un folos; deci, a patimit trei ani, parasit fiind si de doctori. S-a intamplat de a mers la casa lui Craton un tribun cu numele Froton. Acela, vazand pe cel bolnav, a zis: „O boala ca aceasta s-a intamplat unui frate bun al meu si l-a tamaduit un episcop crestin, care se numeste Valentin si care petrece in cetatea Interamna”. Tribunul spunand aceasta, sfatuia pe Craton sa trimita pe fiul sau bolnav la acel episcop. El a mai adaugat inca si aceasta despre fratele sau, ca dupa primirea tamaduirii n-a voit sa se desparta de episcopul acela, fiind atras de bunatatea aceluia; astfel s-a legat de el prin dragoste frateasca.

Craton, auzind acestea, a trimis niste barbati cinstiti, prieteni de-ai sai la acel episcop, rugandu-l sa vina la dansul, de vreme ce nu era cu putinta sa poarte atata cale pe copilul cel bolnav. Dar, omul lui Dumnezeu nu s-a lenevit sa mearga din cetatea sa in Roma, la omul care-l chema si de care a fost primit cu cinste. Craton, aratand arhiereului pe Herimon, fiul sau cel bolnav, l-a rugat sa-l tamaduiasca pe el, precum a tamaduit si pe fratele tribunului. Sfantul Valentin i-a zis: „De vei vrea tu, fiul tau se va tamadui!” Craton a zis: „Jumatate din avutia mea o voi da, de vei putea sa tamaduiesti pe fiul meu”.

Sfantul a zis: „Ma minunez de tine ca esti dascal intelept si nu pricepi cuvintele cele zise de mine. Deci, iarasi iti spun, ca de vei vrea tu, se va tamadui fiul tau; adica, de vei crede in Hristos, toate se vor putea da credinciosului, caci credinciosul este mai cinstit inaintea lui Dumnezeu decat cel necredincios. Necredinciosul isi pune nadejdea sa in cele desarte si in lucruri proaste; iar pe idolii facuti din lemn, din piatra si din alte materii, care au oameni rai, ii are ca pe niste zei. Au, doar pot oamenii sa creada ca aceia sunt zei, care se tavalesc in lucruri necurate si se indeletnicesc cu pacate cumplite, neavand nici un ceas liber de faradelegile cele urate? De aceea, de vei primi credinta la care eu te sfatuiesc, si te vei lepada de paganatatea zeilor si iti vei pune nadejdea in singurul Dumnezeu, Cel nevazut si atotputernic, se va da sanatate fiului tau, precum doresti. Jumatate din averea ta, pe care mi-o fagaduiesti, imparte-o saracilor, ca sa se roage lui Dumnezeu pentru tine si pentru fiul tau. Iar pe mine cu nici un chip nu ma vei putea indemna sa iau ceva de la tine pentru tamaduirea lui, decat numai singura credinta ta imi trebuie. Deci, sa crezi ca Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu este adevaratul Dumnezeu si sa te lepezi de toti idolii tai si atunci vei vedea sanatos pe fiul tau”.

Craton i-a zis: „Desi nu stiu in ce fel de randuiala se cuprinde credinta voastra, insa am auzit, ca fiecare se mantuieste cu credinta sa. Caci, credinta unuia nu poate sa ajute altuia, nici credinta cuiva sa vatame pe a altuia”. Sfantul Valentin a raspuns: „Sunt cazuri in vietile omenesti, care altuia nici nu pot sa ajute, nici sa-l vatame; pentru ca necredinta tatalui nu poate sa vatame credinta fiului, dar la nevoie si la trebuinta sanatatii, credinta cuiva poate sa ajute altuia. Prin aceasta, tatal ajuta fiului, sora, fratelui si stapanul, slugii. Noi citim ca sutasul, pentru credinta lui, a luat sanatoasa pe sluga sa, care murea. Mai-marele sinagogii a vazut intoarsa la viata pe fiica sa, care murise. Si surorile care plangeau pe Lazar, fratele lor, care murise si-l ingropasera, prin glasul Domnului l-au vazut inviat a patra zi si s-au bucurat. Sunt si alte multe in Scriptura veche si noua. Iar acestea le-am aratat ca dovezi, ca credinta unuia poate sa ajute altora. Se intampla inca si aceasta, ca necredinta cuiva sa aduca vatamare asupra altora; caci si necredinta unui om ca a lui Faraon, a adus diferite pedepse asupra Egiptului, incat si pe el insusi l-a pierdut cu toata oastea”.

Acestea si mai multe altele zicand sfantul episcop, ritorul Craton a cazut la picioarele lui si a zis: „Cred ca Cel propovaduit de tine este adevaratul Dumnezeu si nu este altul afara de El. El porunceste bolilor si mortii sa fuga. El porunceste vietii si vine”. Sfantul episcop Valentin i-a zis: „Credinta crestineasca se cadea o arata nu numai prin cuvinte, ci si cu faptele”. Ritorul a zis: „Care sunt faptele prin care poate sa se arate credinta?” Episcopul a zis: „Sa te lepezi de idolii cei facuti de maini si sa primesti Sfantul Botez, ca sa te randuiesti intre fiii lui Dumnezeu!” Craton a zis: „Apa care spala intinaciunea trupeasca, cum poate sa spele si pacatele?” Arhiereul a raspuns: „Apa, cand se va chema asupra ei numele Preasfintei Treimi, primeste intr-insa pe Sfantul Duh, Care curateste toate pacatele omului, ce se boteaza in apa aceea”. Craton a zis: „Lungindu-se vorba noastra, se scurteaza viata fiului meu Herimon”. Sfantul Valentin a zis: „De nu vei crede acestea pe care niciodata nu le-ai putut auzi si vedea, fiul tau nu va putea sa fie sanatos”.

Craton a zis: „Ce este aceea, pe care eu niciodata n-am putut auzi si nici vedea?” Arhiereul a zis: „Oare ai auzit vreodata de Fecioara cea neintinata care a zamislit, adica, fiind fecioara, a nascut si dupa nastere a ramas tot fecioara? Oare ai vazut candva pe cineva umbland pe apele marii ca pe uscat si cu cuvantul sa fi schimbat valurile marii in alinare? Auzit-ai oare pe Hristos, Care mai in urma a fost rastignit, mort si ingropat si a treia zi a inviat din morti si apoi S-a inaltat la cer? Si la a Carui inaltare ingeri in vederea ochilor aratandu-se oamenilor, au marturisit ca iarasi va veni din cer ca sa judece viii si mortii? De le crezi acestea ca sunt asa, apropie-te si te boteaza, ca sa castigi sanatatea fiului tau si singur sa te invrednicesti vietii vesnice”. Ritorul a zis: „Toate cate mi le graiesti le voi face, numai fiul meu sa se faca sanatos”. Atunci episcopul a zis: „Deoarece intelepciunea lumii acesteia se pare ca este nebunie la Dumnezeu, da-mi cuvant ca daca fiul tau, prin credinta mea va castiga sanatate, tu impreuna cu toata casa ta te vei intoarce spre Hristos si te vei boteza”.

Atunci ritorul Craton, chemand pe femeia sa si pe toti casnicii sai, s-au aruncat inaintea picioarelor lui, fagaduind ca toti se vor face crestini, daca se va tamadui Herimon. Acolo erau si tinerii cei mai sus zisi: Procul, Efiv si Apolonie, care si ei dorind sanatatea fiului dascalului lor, au fagaduit ca se vor face crestini. De aceea, episcopul Valentin a poruncit sa se pregateasca o camera deosebita si in ziua aceea si in noaptea viitoare sa fie tacere. Apoi, luand pe bolnav in camera aceea, s-a inchis singur cu dansul. Deci, bolnavul isi stransese tot trupul ca un ghem, avand capul intre genunchi si picioarele pe umeri, incat nici o parte nu avea libera intre incheieturile trupului. El nu putea vorbi cu limba, ci numai gemea. Deci, nici unul dintre doctori nu putea sa cunoasca si sa vindece neputinta lui. Dar Sfantul Valentin episcopul a asternut pe pamant rasa de par, pe care obisnuia a se ruga, si punand pe dansa pe bolnav, mai mult mort decat viu, s-a rugat toata noaptea lui Dumnezeu. Iata, la miezul noptii a stralucit in camera aceea o lumina cereasca, incat celor ce erau afara li s-a parut ca s-a aprins camera.

Iar dupa ce a trecut miezul noptii, copilul s-a sculat sanatos cu trupul si a inceput cu glas mare a lauda pe Dumnezeu. Atunci, parintii lui si toti care erau cu dansii in casa aceea, auzind glasul lui Herimon, s-au bucurat foarte mult, ca de trei ani nu-l mai auzisera pe el vorbind, decat numai gemand. Deci, apropiindu-se, au batut in usa, rugand pe sfant sa le deschida si sa vada pe Herimon. Insa sfantul le-a raspuns lor: „Pana ce nu voi savarsi obisnuitele mele rugaciuni si cantari de lauda, nu va voi deschide”. Deci, asteptand ei pana la ziua, sfantul episcop le-a deschis usa si scotand pe copil sanatos cu trupul, ca si cum niciodata n-ar fi fost bolnav, l-a dat pe el parintilor lui. Atunci, ritorul Craton, cu toata casa sa, a crezut in Hristos si s-a botezat, veselindu-se cu duhul intru Dumnezeu Mantuitorul lor.

Deci, Herimon, copilul cel tamaduit, dupa primirea Sfantului Botez nu mai voia sa se desparta de doctorul sau, de Episcopul Valentin. Asemenea si cei trei tineri, pomeniti mai sus, dupa botez, lasand filosofia cea din afara, s-au alaturat cu toata osardia de duhovnicescul invatator, de Valentin, arhiereul lui Dumnezeu si s-au facut ucenicii lui, fiind urmatorii vietii lui cele sfinte si cautatori ai mantuirii lor. Pentru ca pe scolarii cei tineri si de o varsta cu dansii, prin indemnarile lor si cu chipul vietii celei cinstite si intelepte ii aducea la credinta in Hristos si la Sfantul Botez. La dansii se adunau multime de scolari, care, ascultand invatatura lor cea insuflata de Dumnezeu, se invatau la cereasca intelepciune si se povatuiau la calea cea adevarata. Dupa ce si fiul eparhului cetatii, cu numele Avundie, a crezut in Hristos si s-a botezat, s-a aprins de dragoste dumnezeiasca si marturisea inaintea tuturor ca este robul lui Hristos.

Atunci, tatal lui si ceilalti senatori, umplandu-se de manie, au prins pe invatatorul credintei crestine, pe Sfantul Valentin si batandu-l fara crutare il sileau la inchinarea de idoli. Dar el, nevrand sa le faca voia, a fost muncit cumplit, apoi l-au dus la inchisoare in temnita. Dar sfantul se bucura ca s-a invrednicit a patimi pentru Hristos Domnul sau, ranile cele suferite, caci se infrumuseta ca si cu niste podoabe scumpe si se lauda apostoliceste, zicand: Ranile Domnului meu pe trupul meu le port. Acelea implinesc patimile lui Hristos in trupul meu. Iar pe ucenicii sai care veneau la dansul, pe cand sedea in temnita, ii intarea in sfanta credinta. De acest lucru instiintandu-se eparhul, s-a maniat foarte mult si, trimitand noaptea, l-a scos din temnita si i-a taiat capul.

Astfel si-a sfarsit nevointa sa cea muceniceasca Sfantul Episcop Valentin; iar ucenicii lui, Procul, Efiv si Apolonie, luand cinstitul lui trup, l-au dus in cetatea Interamna si acolo, inaintea cetatii, cumparand o parte mica de pamant, l-au ingropat cu cinste. Ei au petrecut langa mormant ziua si noaptea in post si rugaciuni, laudand pe Dumnezeu. La dansii se adunau toti credinciosii cati erau in cetate si multi din cei necredinciosi veneau si ascultau cuvintele lor cele mantuitoare de suflet si la propovaduirea lui Hristos, luminandu-se cu credinta.

Dupa o vreme oarecare, ajungand toate acestea la cunostinta lui Leontie, dregatorul cetatii, a poruncit de a prins pe cei trei sfinti si i-a bagat in temnita. Dar, de vreme ce a vazut pe popor facand zgomot pentru prinderea lor, pentru ca tuturor erau iub iti, a poruncit sa-i ucida pe dansii noaptea, pentru ca se temea ca sa-i osandeasca pe dansii la moarte ziua, ca sa nu fie liberati de mainile poporului.

Deci, sfintii mucenici au fost taiati noaptea si s-au dus la lumina cea neinserata a cerestii imparatii. Iar Sfantul Avundie, cel mai sus pomenit, fiul eparhului Romei, care mersese acolo la iubitii sai prieteni, cand a auzit de uciderea lor, i-a fost jale de aceasta foarte mult. Deci, luand cinstitele lor trupuri, le-a ingropat cu cinste langa mormantul Sfantului Valentin, invatatorul lui, slavind pe Domnul Iisus Hristos, Care viaza si imparateste impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.”

„Vietile Sfintilor pe luna iulie”, retiparita si adaugita cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa editia din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997


De Sărbători
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

Un Comentariu la “Poze cu Sfantul Valentin”

 1. rudolf leonard says:

  me: rudolf leonard
  E-mail: rudolfleonard@yahoo.com
  Telefon: 0757205495
  ________________________________________

  olnav la 24 de ani Mã numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani ºi bani prea puþini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratãrii afecþiunilor de care sufãr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adãpost de noapte din Sibiu ºi nu pot muncii pentru cã medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufãr de cirozã hepaticã, ulcer, leucemie ºi scoliozã toracicã ºi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mã adresez oamenilor cu suflet ºi credinþã în Dumnezeu sã mã ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mã pot ajuta cu mici donaþii în contul deschis la BCR RO36RNCB0231088855520001 (lei).
  va rog ajutatima daca nu pot sa mor va inplor din inma ajutatima sa continui tratamentul va inplor va multumhesc anticipat

  Website: bolnav de cancer

Scrie un Comentariu