Programe de optimizare Windows XP, 7, 8

octombrie 16 29.002 Like to Share? Comentează Text Mare-Text Mic

Exista pentru Windows o sumedenie de utilitati printre care se afla si asa-numitele programe de optimizare mai mult sau mai putin complete, dar in principiu au toate aceleasi functii si niciunul nu face minuni. Majoritatea site-urilor cu programe pentru calculator fac un index al tuturor aplicatiilor care se gasesc pe site-urile de download si le varsa una cate una pe gatul utilizatorilor care sunt creduli si dispusi sa tot instaleze si sa dezinstaleze programe. Astfel se face ca nu recomanda nimeni un singur program de optimizare a Windows-ului, ci arunca pe site programe la gramada, desi au aceleasi functionalitati. Mi se pare aiurea fiindca ar trebui sa prezinte doar cel mai complet si mai eficient program gratuit de optimizare, nu sa lase vizitatorii sa decida. La urma urmei intri pe un site cu programe pentru calculator pentru a vedea o selectie, ceva ce iti recomanda cineva care se pricepe.. nu intri ca intr-un magazin in care ti se spune „ce iti trebuie, optimizare? avem produsul x, dar mai avem si produsul y cu functiile astea si z, toate la acelasi pret”. Logic, iti vine in minte „Pai bine, dintre toate astea care e cel mai bun?”.

Chiar ai nevoie de optimizarea Windows-ului?

Inainte de a te arunca pe un program de optimizat Windows-ul asigura-te ca ai intradevar nevoie de el. Majoritatea utilizatorilor instaleaza pe calculator fel de fel de programe care au auzit ei ca ar fi bune, mai ales cand vine vorba de Windows nu se dau in laturi de la nimic.

Daca totul functioneaza cum trebuie atunci nu ai ce sa mai optimizezi. Optimizand sistemul capeti o oarecare rapiditate in deschiderea anumitor programe sau le poti rula ceva mai lin, dar diferenta este foarte putin sesizabila si nu confera calculatorului tau un procesor mai mare sau inca 1GB de RAM sau orice alte caracteristici hardware. In principiu, tot ce se poate face este focalizarea resurselor calculatorului asupra unui program tinta, prin dezactivarea sau diminuarea resurselor necesare altor programe nu la fel de importante. Optimizarea este, practic, un mai bun management al resurselor.

In primul rand trebuie sa ai tu grija de calculatorul tau. Folosinta propriu-zisa, instalarea si dezinstalarea de programe, folosirea de programe piratate, navigarea pe internet in conditii nesigure, instalarea unor programe fara a avea grija sa nu instalati si extensiile care vin odata cu ele, sau instalarea de programe si sisteme de operare fara a tine cont de capacitatile calculatorului au un impact negativ pe care nu il veti putea sterge cu niciun alt program de optimizare. Exista in schimb, programe de intretinere precum cCleaner care curata Windows-ul, Malwarebytes care elimina diversi monstruleti din calculator care scapa antivirusului si exista Battle Encoder Shirase pentru diminuarea resurselor alocate unui proces astfel incat sa va menajati procesorul in cazul programelor care folosesc procesorul intensiv.

Programe de optimizare Windows XP, 7 si 8

In primul rand, pentru Windows XP am scris acum ceva timp un articol cu sfaturi ideale pentru a face calculatorul sa „se miste” mai rapid. O buna parte din ele sunt valabile pentru orice Windows, dar in fine.

Numai pentru Windows 7. Pentru Windows 7 exista un program gratuit numit Sunrise Seven ce aminteste de celebrul Tweak UI pentru Windows XP. Gama optiunilor disponibile este covarsitoare, putand optimiza dupa bunul plac cam tot ce se poate optimiza pe Windows 7, pornind de la elementele grafice si de performanta cat si anumite functionalitati care nu sunt neaparat necesare. Pentru a va face o idee vizualizati screenshot-urile. Denumirile optiunilor sunt singura documentatie oferita despre ce face fiecare.

Partea buna a acestui program este, dupa cum spuneam, multitudinea de optiuni care asigura optimizarea sistemului Windows 7 intr-un mod avansat. Partea rea este ca e atat de avansat incat puteti sa va stricati calculatorul daca nu il folositi cum trebuie. Inainte sa modificati ceva, orice, apasati butonul „Create sistem restore point” pentru a face o copie de siguranta la care sa va intoarceti daca ceva nu merge bine.

Numai pentru Gameri. Daca te afli printre cei care obisnuiesc sa se joace de dimineata pana seara la calculator, atunci s-ar putea sa te intereseze atat BES cat si un alt program gratuit de optimizare al sistemului care se numeste Game Fire. Acesta porneste practic, functionalitatile pe care le gasim la TuneUp Utilites in modul turbo, adica reduce niste servicii ale Windows-ului de care nu ai nevoie in timp ce te joci: cele dedicate oferirii suportului pentru imprimante sau tablete, dezactivactivarea efectelor vizuale, a a serviciilor ce aparțin de Windows Media Center, serviciul de indexare, actualizările automate, etc. De asemenea se ofera si posibilitatea dezactivarii unor aplicatii care ruleaza in fundal. Acest program va instala daca nu aveti deja, Microsoft .NET Framework 3.5.

Pentru toate, inclusiv Windows 8. Fiind ultimul venit, Windows 8 nu are prea multe programe compatibile  cu acesta, dar exista cateva care pe langa faptul ca sunt compatibile cu Windows XP, Vista si 7, sunt compatibile si cu Windows 8. Programul se numeste Systerac Tools for Windows si se vrea a fi o alternativa la TuneUp Utilities care este foarte bun, dar pe bani si de-asta nu scriu despre el. In schimb Systerac are si o varianta gratuita ce cuprinde Disk Cleaner, Memory Optimize, Disk Quick Defrag, StartUp Cleaner, Registry Backup, Registry Compactor, Tweaker, Scheduled Shutdown si Hardware Information. Daca astea va ajung atunci ar trebui sa il incercati.

De toate pentru toti. Daca doriti o paleta completa de functionalitati, cred ca gratuit nu gasiti ceva mai bun de Puran Utilities. Este compatibil cu toate sistemele de operare mai sus mentionate si inglobeaza o serie din cele mai folosite unelte de intretinere si optimizare a calculatorului.

Bun, pe care program il recomand?

Ei bine, celor care nu au nevoie de un program de optimizare, nu recomand niciunul.

Celor care au Windows 7 le recomand Sunrise Seven fiindca este o aplicatie specializata in acel sistem de operare si cei care doresc sa isi personalizeze Windows-ul s-ar putea sa gaseasca acolo optiuni care nu se gasesc in alte programe.

Pentru cei care nu ii intereseaza alte optiuni inafara de cele legate de jocuri recomand Game Fire.

Pentru gamerii care vor si celelalte optiuni precum si ceilalti care cauta ceva cat mai complet, le recomand Puran Utilities (acesta are si un modul incorporat pentru gameri).


Etichete: Pentru PC
Procesez....
  • Facebook
  • Y!Messenger
  • iOrbix
Nu sunt Comentarii la “Programe de optimizare Windows XP, 7, 8”

Scrie un Comentariu