Scanare fisiere & site-uri fara Antivirus

noiembrie 17 1.634 Like to Share? Comentează Text Mare-Text Mic

Iata cum poti afla foarte usor daca un fisier este virusat sau poate dauna in vreun fel calculatorului tau, indiferent daca este vorba de un fisier de la tine din calculator, un site web sau un fisier pe care urmeaza sa il downloadezi de pe internet. Ideal ar fi ca toata lumea sa aiba in calculator un program antivirus dar problema este ca pe langa protectia reala pe care o ofera, de cele mai multe ori antivirusul consuma multe resurse, incetineste calculatorul ori de cate ori scaneaza ceva sau se actualizeaza, iar un antivirus bun este pe bani.. ai de ales, ori piratezi ori bagi mana in buzunar. Majoritatea aleg sa pirateze dar tot este bataie de cap deoarece trebuie sa stea saptamanal sa caute „serial key” si coduri de activare.

In ansamblu, sa tii un antivirus pe calculator reprezinta o bataie de cap de care te poti lipsi linistit atata vreme cat iti cunosti obiceiurile pe care le desfasori pe internet. Daca e sa stai fara antivirus atunci trebuie sa iti iei cateva masuri de siguranta:

 • nu introduce in calculator un stick care a fost intr-un calculator strain » USB Immunizer
 • nu lua de pe internet fisiere cu extensii necunoscute, nu descarca de pe clienti de file-sharing foldere intregi de pe la altii
 • descarca fisiere tip aplicatii (.exe) doar din surse de incredere
 • ai grija pe ce site-uri intri pe internet.

In principiu, pentru cineva care are obiceiuri repetitive la calculator, intra mereu pe aceleasi cateva site-uri si isi ia jocurile si alte chestii de pe trackere private de incredere, un program de antivirus nu este obligatoriu.. orice ar incerca producatorii sa va faca sa credeti. Dar chiar si asa, preventiv este bine sa va scanati din cand in cand calculatorul pentru a fi siguri ca totul este in ordine. Exista doua metode:

Cum afli daca ai calculatorul virusat

Toate programele importante de protectie antivirus au un scanner online gratuit capabil sa scaneze partile care se viruseaza cel mai des intr-un calculator, fara a cere sa instalezi programul respectiv, ci doar o mica unealta ajutatoare.

 1. BitDefender online scanner
 2. Eset Nod32 online scanner
 3. F-Secure Online Scanner
 4. Symantec (Norton) Security Scan & Virus Detection

Bineinteles, lista poate continua cu mult mai multe scannere dar daca va alegeti unul care va convine atunci este suficient, nu trebuie sa le luati mereu la rand. Eu unul sprijin BitDefender. Un alt scanner online care ar merita mentionat ar fi cel de la SUPERAntiSpyware care este specializat pe spyware, si e bun de folosit pe langa antivirus, alaturi de un program anti-malware.

Cum afli daca un fisier sau un site este virusat

Poate ai rupt tiparul obiceiurilor repetitive si ai luat pe mess un kit de instalare al unui program, sau poate  intentionezi sa descarci de pe un site necunoscut un kit de instalare al unui program care ti-ar trebui, ori de ce nu, poate ai gasit un site de filme porno care iti place si o sa il tot vizitezi si ai vrea sa te asiguri ca nu este virusat.. cum faci?

Ei bine, exista un site destul de complet care asigura aceasta functie de scanare a site-urilor si a fisierelor, chiar dinainte sa fie descarcate in calculator. Se numeste VirusTotal si foloseste un numar mare de antivirusi cu care scaneaza fisierele primite. Exista mai multe optiuni:

 1. daca aveti in calculator un fisier pe care il suspectati ca ar fi virusat, intrati pe site-ul respectiv, apasati butonul „Choose File” si incarcati-l apoi aveti rabdare sa vi se afiseze rezultatele. Uitati-va la „Detection ratio: 0 / 44” sa fie verde si sa fie neaparat 0 din ceva. Daca nu apare 0 atunci este foarte posibil sa fie virusat si daca nu va pricepeti ar trebui sa il stergeti cu Shift+DEL.
 2. pentru a putea scana site-urile pe care intrati sau pentru a scana fisiere inainte sa le descarcati trebuie sa instalati una din extensiile VT. In prezent sunt disponibile extensii pentru urmatoarele navigatoare de internet: Mozilla Firefox, Google Chrome si Internet Explorer.

Antivirusii cu care scaneaza sunt actualizati la zi si sunt urmatorii: Agnitum, AhnLab-V3 , AntiVir, Antiy-AVL , Avast, AVG, BitDefender, ByteHero, CAT-QuickHeal, ClamAV, Commtouch, Comodo, DrWeb, Emsisoft, eSafe, ESET-NOD32, F-Prot, F-Secure, Fortinet, GData, Ikarus, Jiangmin, K7AntiVirus, Kaspersky, Kingsoft, McAfee, McAfee-GW-Edition, Microsoft, MicroWorld-eScan, Norman, nProtect, Panda, PCTools, Rising, Sophos, SUPERAntiSpyware, Symantec, TheHacker, TotalDefense, TrendMicro, TrendMicro-HouseCall, VBA32, VIPRE, ViRobot.


Etichete: Pentru PC
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix
Nu sunt Comentarii la “Scanare fisiere & site-uri fara Antivirus”

Scrie un Comentariu