Windows 7 mai rapid

octombrie 17 4.517 Like to Share? 4 Comentarii Text Mare-Text Mic

Acest articol este o completare a decalogului de sfaturi pentru a creste perfomanta sistemului Windows XP si cuprinde sfaturi special create pentru utilizatorii Windows 7 care doresc sa mai umble pe ici pe colo pentru a face mai rapid sistemul de operare fara a folosi software de optimizare. Evident, urmati aceste sfaturi numai daca aveti nevoie.. acestea nu sunt modificari care trebuiesc neaparat facute. Instructiunile de la articolul pentru windows XP raman valabile si pentru Windows 7 per ansamblu, fiind doar cateva diferente pe care le voi aborda in acest articol.

Pentru Windows 8 momentan nu am nimic, si sincer sa fiu, consider sistemul Windows 8 ca fiind creat special pentru tablete si telefoane mobile si nu pentru calculatoare, unde recomand Windows XP pentru PC-uri si Windows 7 pentru laptop-uri.

Sfaturi pentru a face Windows 7 mai rapid

1Dezactivarea efectelor vizuale pe Windows 7. Desigur, pentru cea mai buna performanta este recomandata dezactivarea tuturor efectelor vizuale dar o sa pastram cateva care sa asigure aspectul placut al Windows-ului 7.

Apasati butonul de Start > Click-dreapta pe Computer > Properties > Advanced system settings > Advanced > Performance > Settings. Veti ajunge la o fereastra Performance Options, unde in Visual Effects, selectam Custom. La optiunile de jos, deselectam urmatoarele:

 1. Animate controls and elements inside windows
 2. Animations in the taskbar and start menu
 3. Fade or slide menus into view
 4. Fade or slide ToolTips into view
 5. Fade out menu items after clicking
 6. Save taskbar thumbnail previews
 7. Show shadows under mouse pointer
 8. Show shadows under windows
 9. Show translucent selection rectangle
 10. Slide open combo boxes
 11. Smooth-scroll list boxes

Bineinteles, dam Apply si OK.

2Dezactivarea sunetelor din Windows 7. Este vorba de sunetele pe care Windows-ul le scoate la pornire, cand dai click, cand apare o eroare, un mesaj de succes sau altele asemenea, nu afecteaza cu nimic sunetul cand asculti muzica, vezi un film, etc.

Dati Click-dreapta pe desktop > Personalize > Sounds. In fereastra care se deschide alegem fila Sound iar in lista Sound Scheme alegem No Sounds. Bineinteles, Apply si OK.

3Doar pentru maniaci, inlocuirea tapetului de fundal cu o simpla culoare. Cei care doresc sa duca optimizarea asta la extrem poate doresc sa elimine si procesul de cautare a imaginii de fundal. Ei bine, click-dreapta pe Desktop > Personalize > Desktop Background. Din lista Picture Location care se lasa in jos alegeti Solid Colors. Alegeti culoarea preferata si apasati Save Settings.

4Alocarea unei memorii virtuale fixe. Toate windows-urile au o astfel de memorie pe care o folosesc uneori drept memorie RAM. De obicei modificarea valorii acestei memorii creste vizibil performanta calculatorului, mai ales daca ai pe calculator doua hard-diskuri (nu doua partitii) si muti fisierul pagefile.sys pe hardul pe care nu ai instalat Windows-ul. Dar sa le luam pe rand:

Click-dreapta pe Computer > Properties > Advanced System Settings > Advanced > Performance > Settings > fila Advanced, caseta Virtual Memory, click pe Change.

Vi se deschide o fereastra Virtual Memory in care debifati optiunea de sus “Automatically manage paging file size for all drives” iar la Custom Size puneti aceeasi valoare si la Initial Size si la Maximum Size dupa formula:

1024 (pentru ca cere in MB) × cantitatea de GB RAM pe care o aveti × 1,5

Exemplu: daca ai un calculator cu 2GB RAM atunci faci calculul 1024 × 2 × 1,5 = 3072 (valoarea care trebuie trecuta acolo). Apasati Set si apoi dati OK > Apply > OK > OK > Restart Now.

Daca ceva nu e bine, puteti oricand anula operatiunea bifand la loc optiunea “Automatically manage paging file size for all drives”.

Mutarea locatiei memoriei virtuale. Memoria asta virtuala este de fapt un fisier numit pagefile.sys care se afla la radacina hard-ului. Pentru a-l vedea trebuie mai intai sa mergeti in Windows Explorer, la Organize > Folder and search options > View: bifati „Show hidden files, folders or drives” si debifati „Hide protected operating system files (Recomended).”

Dupa cum am spus, este nevoie de un al doilea hard, diferit de cel care este folosit de sistemul de operare (repet, hard nu partitie). Mutarea memoriei virtuale se face tot din caseta unde ati scris valoarea fixa obtinuta din formula de mai devreme. Doar ca acum trebuie sa umblati la urmatoarele:

 • In Drive, selectam Hard Disk-ul principal (C-ul unde era inainte).
 • Selectam caseta No paging file, dam click pe Set. Acum C-ul va avea valoarea „None” la marime.
 • Selectam Hard Disk-ul secundar (de sub C).
 • Scriem valoarea ce va defini cantitatea de memorie virtuala utilizata, dam click pe Set.
 • OK > Apply > OK > OK > Restart now.

Verificari: inainte de a introduce valoarea obtinuta prin formula verificati ce valoare aveati calculata inainte la Initial Size, valoarea voastra trebuie sa fie cel putin egala cu cea afisata acolo. Daca e mai mica inseamna ca ati gresit undeva.

_____________
Pentru o lectura mai aprofundata vizualizeaza sfaturile Microsoft in optimizarea Windows 7 pentru o mai buna performanta.


Etichete: Pentru PC
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

4 Comentarii la “Windows 7 mai rapid”

 1. costy says:

  merge cumva sa facem chestia asta si cu un stick ma refer la faza cu memoria?

  • admin says:

   nu, adica nu mai sunt la curent cu inovatiile in materie de stick-uri dar ma indoiesc ca ofera aceeasi viteza ca un hard. Eventual poti sa folosesti un hard-disk extern pe care sa il tii tot timpul conectat dar stick nu, desi nu se merita deranjul.. daca n-ai doua hard-uri in calculator sari peste optimizarea asta. De asemenea, toate sfaturile sunt optionale, adica iti alegi din ele ce poti sa faci ca sa iti creezi o experienta placuta in fata pc-ului.

 2. costy says:

  ok multumesc am un netbook cu 2 gb ram si nu pot sai mai pun ram in fine las ca vad eu ce mai gasesc pe net multumesc pt raspuns si sanatate

 3. Cristea Florin says:

  La un calculator cu procesor 1.6(intel celerom) ram 1gb(DDR1) si placa video integrata 128MB poate utiliza windows 7?

Scrie un Comentariu