Windows XP mai rapid

martie 5 12.630 Like to Share? 18 Comentarii Text Mare-Text Mic

O sa va dau cateva sfaturi pentru a creste performanta windows-ului xp astfel incat sa se incarce si sa se miste mai repede. Pasii de urmat sunt destul de simpli insa dupa ce faceti setarile de rigoare o sa vedeti ca pentru a creste viteza cu care se misca calculatorul este necesar sa renuntati la diverse efecte si aplicatii care suprasolicita procesorul. Asta inseamna ca or sa apara diferente pe ici pe colo fata de afisarea cu care sunteti obisnuiti, adica va fi una mai simplista.. ma refer aici la Windows Explorer.

1. Sa incepem cu programele din Start. Multe programe cand le instalati pe calculator, fie ca este nevoie fie ca nu, ele au si scurtatura asta in Startup care face sa fie incarcate odata cu windows-ul cand porniti calculatorul. Fiind mai multe programe de incarcat in acelasi timp, calculatorul se incarca mai greu cand il porniti. Folosind Ccleaner intrati la Unelte-Start si dezactivati toate programele de care nu are aveti nevoie neaparat. Mare grija sa nu dezactivati programele sistemului, adica din windows, si nici cele pentru sunet si grafica iar cand spun dezactivat zic dezabilitat nu sters, astfel incat daca gresiti cumva sa le puteti activa la loc.

2. Scanati-va calculatorul pentru malware, spyware, adware si alte porcarii pe care le agatati de pe internet si care va incetinesc calculatorul. Este indicat ca macar o data la 30 de zile sa dati o scanare completa cu Malwarebytes Antimalware. Program gratuit pentru spyware este Super Anti-Spyware, insa de obicei eu folosesc doar Malwarebytes.

3. Setari legate de afisajul ferestrelor. Setarile implicite ale windows-ului vin cu niste efecte care suprasolicita procesorul, ca de exemplu atunci cand luati o fereastra cu mouse-ul si o miscati in alta parte. In timpul acestei miscari voi inca vedeti fereastra respectiva nu doar locul unde va fi mutata, ceea ce suprasolicita procesorul, mai ales daca fereastra respectiva este una destul de incarcata. Setari recomandate:

 • click pe start
 • Control Panel
 • System (daca va apar categorii si nu iconite cu toate setarile ca sa puteti selecta folder-ul de sistem dati in dreapta „Switch to clasic view” )
 • dati click sus pe Advanced
 • la performance dati click pe settings
 • aici lasati bifate doar optiunile urmatoare:

Show shadows under menus
Show shadows under mouse pointer
Show translucent selection rectangle
Use drop shadows for icons labels on the desktop
Use visual styles on windows and buttons

 • apasati Apply si Ok pentru a salva setarile.

4. Probabil ati observat ca de cate ori intrati in My Computer apare o usoara intarziere, aceasta apare datorita faptului ca ori de cate ori intrati in My Computer windows-ul cauta foldere pe retea. Daca debifati optiunea aceasta atunci Windows Explorer-ul se va misca mult mai repede. Iata cum:

 • intrati in My Computer
 • dati click sus la meniuri pe Tools
 • Folder Options
 • selectati View
 • debifati „Automatically search for network folders and printers”
 • dati Apply si OK
 • restartati calculatorul ca setarea sa intre in vigoare.

5. Curatati-va registrii ori de cate ori dezinstalati, reinstalati, stergeti ori mutati mai multe fisiere. Puteti face asta folosind Ccleaner.

6. Curatati calculatorul de rahaturi care stau degeaba in el precum fisiere temporare, pagini de internet salvate de browser, log-uri de la playere si java, etc. Puteti face asta tot folosind Ccleaner-ul, meniul Curatare.

7. Dezactivati indexarea fisierelor. Windows-ul are un serviciu de indexare a fisierelor care exista in calculator pentru ca atunci cand dati un Search dupa un anumit fisier sa il gaseasca mai repede (cica). Indexarea asta va ingreuneaza degeaba calculatorul, iata cum o dezactivati:

 • apasati butonul de Start
 • Control Panel
 • Add/Remove Programs
 • Add/Remove Window Components
 • dureaza putin pana se incarca
 • debifati Indexing Services
 • Next si Finish.

8. Dezinstalati programele care nu le folositi. Daca intrati in Start – Control Panel – Add or remove programs, probabil veti observa in lista programe care nu le-ati mai folosit de secole si care nici nu va trebuie: tot felul de toolbar-uri care s-au instalat cu alte programe, convertoare, playere, jocuri, clienti de downloadat (cel mai frecvent este Bitcomet-ul care sta degeaba pe langa utorrent), diverse programioare, etc. Dati remove la ce nu folositi, dar nu la drivere sau programele sistemului.

9. Automatic Updates care se incarca o data cu calculatorul si va anunta ca sunt update-uri de la Microsoft. In special daca ai o copie pirat de windows parca nu iti convine sa iti strecoare Microsoft un program ca Genuine Advantage care sa te enerveze. Si in general, din experienta mea am observat ca de ce instalezi mai multe update-uri la windows de-aia se strica mai repede. Ca sa le dezactivati dati click drepta pe My Computer – Properties – iar la Automatic Updates dati Turn Off.

Apoi dati click dreapta pe taskbar (bara aia de jos cu ceasu pe ea) – Properties – la Hide inactive icons de jos apasati butonul de Customize, cautati icoana de la update-uri si in dreptul ei alegeti „always hide”.

9. Nod32 Antivirus este enervant cateodata ca il apuca sa se updateze din 5 in 5 minute si iti ingheata procesorul la 90%, downloadand update-urile apoi instalandu-le, apoi dand o scanare de stai si te uiti la el.. „hai bah omule odata ca vreau sa ma joc si imi frameaza din cauza ta”. Ca sa il puneti sa se updateze o singura data pe zi dati click dreapta pe icoana lui din taskbar – open window – tools – scheduler – aici lasati bifata ce regula va convine ( automatic update after dial-up connection de exemplu)

10. Defragmentati partita cu windows-ul si programele instalate, de obicei C-ul. O sa vedeti ca pe langa faptul ca o sa se miste mai repede, dupa defragmentare o sa eliberati pana la cativa gigabiti de spatiu ocupat de fragmentele fisierelor. Intrati in My Computer, dati click dreapta pe C, properties – tools – la defragmentation apasati defragment now – selectati C – analyze si defragment. O sa dureze vreo jumatate de ora daca nu mai bine, in functie de cat de mare este partitia. Pana nu termina sa nu umblati la calculator.

Setarile astea ar trebui sa va faca windows-ul sa ruleze mai rapid. Daca apare ceva lasati un comentariu.


Etichete: Pentru PC
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

18 Comentarii la “Windows XP mai rapid”

 1. jhonny says:

  nota 10,ma bucur ca vam descoperit,o sa va vizitez mai des ca am de ce;;;;

 2. cristian says:

  bravo sfaturi utile si pe inteles.multam si o sa mai vizitez acest site nota 10

 3. Daryus says:

  Ce se intampla daca dau defragmenter la local D ?

Scrie un Comentariu