Windows XP vs. Alt Windows

noiembrie 1 1.570 Like to Share? 6 Comentarii Text Mare-Text Mic

Privind in statisticile blogului am observat ca in proprotie de 60% din voi aveti Windows XP, ceea ce nu este un lucru rau, dimpotriva, aceasta denota faptul ca sunteti in stare sa intretineti un sistem de operare care in ultima perioada a fost dat la o parte datorita aparitiei unor versiuni mai noi. Sunt putini cei care cunosc faptul ca ce este mai nou nu este si neaparat mai bun, in sensul de eficient.

Practic, un sistem de operare nu foloseste utilizatorului de rand la nimic, decat la tinerea programelor pe care urmeaza sa si le instaleze si sa ii ofere un mod de acces la fisierele de pe hard. Va puteti imagina ca datorita marketingului, si a unui design nou cu cateva briz-bizuri, Microsoft a convins foarte multa lume sa isi instaleze orice Windows lanseaza, indiferent de eficienta acestuia si a cerintelor de sistem? Foarte multi sunt dornici sa renunte la resursele de care dispun (RAM, CPU) pentru a instala ce au aflat ei ca este mai bun.

De exemplu la Windows Vista toata lumea a apreciat noul design si toti si-au instalat acest sistem de operare pentru ca „e mai bun”, si in plus mai avea si sidebar-ul ala smecher pe desktop. Nu a durat mult timp pana sa renunte la el fiindca, surpriza, s-a dovedit a nu fi chiar asa de bun. Acum s-a trecut la Windows 7, toata lumea a dorit inca de la inceput sa aiba acest sistem de operare in cautare de „altceva” fara a-i interesa nici macar daca au configuratia necesara pentru a rula acel sistem de operare. Nici nu aparuse bine pe piata ca toata lumea alerga disperata dupa el, toti erau „ia giga astia de rami, consuma-mi procesoru’, fa ce vrei tu dar numai sa te am!”.

De ce nu mai este bun Windows XP?

Pentru ca „se strica” sau pentru ca nu arata bine? Un sistem de operare Windows XP cu SP3 este unul extraordinar de sigur pentru nevoile utilizatorului de rand, asa ca nici nu se pune problema de securitate.. mai ales cu atatea Firewall si Antivirusi care se gasesc pe net. Unde mai pui ca intr-o proportie covarsitoare toate programele sunt compatibile cu XP.

Partea cu „stricatul” se rezolva simplu, si nu iti trebuie decat un Ccleaner sau daca poti sa faci rost, si de un TuneUp Utilities. Asta presupune ca o data la catva timp sa cureti toate rahaturile de fisiere care se aduna din cauza programelor si a folosirii efective a calculatorului, care la un moment dat devin asa de multe ca totul incepe sa se miste foarte greu. Inafara de asta nu trebuie decat sa mai cureti registrii din cand in cand si neaparat imediat dupa ce dezinstalezi sau reinstalezi vreun program.

Impreuna cu o scanare la cel mult 3 luni cu Malwarebytes, nu ai absolut nicio problema cu Windows XP, va merge ca „uns” si nu se va „strica”. Toate aceste probleme exista pe orice sistem de operare, nu doar pe XP, doar ca pe cele mai noi nu influenteaza la fel de mult performanta calculatorului, dar in schimb se folosesc mult mai multe resurse.

Partea cu „aratatul bine” si alte briz-bizuri se rezolva imediat. Se gasesc pe internet atatea si atatea stiluri vizuale pentru Windows XP si chiar teme de toate felurile de la Windows Vista la Windows 7, 8 si chiar Mac care il fac sa arate identic cu celelalte sisteme de operare si sa aiba aceleasi functii. Iar in materie de functii exista programe care adauga orice functie doresti pe XP astfel incat sa nu trebuiasca sa iti instalezi un al sistem de operare care are functiile respective.

Faceti un calcul daca merita sa alocati unui Windows 7, minim:

 • Procesor de 1 GHz sau mai rapid pe 32 biți (x86) sau pe 64 biți (x64)
 • 1 gigaoctet (GO) RAM (pe 32 de biți) sau de 2 GO (pe 64 de biți)
 • spațiu disponibil pe hard disk de 16 GO (pe 32 de biți) sau de 20 GO (pe 64 de biți)

cand ati putea sa alocati unui Windows XP doar:

 • Procesor Pentium 233 megaherţi (MHz) sau mai rapid (se recomandă 300 MHz)
 • Cel puţin 64 megaocteţi (MO) de RAM (se recomandă 128 MO)
 • Cel puţin 1,5 gigaocteţi (GO) de spaţiu disponibil pe hard disk

iar restul resurselor sa le folositi pentru alte treburi sau sa ramana nefolosite prelungind viata calculatorului vostru.

Shortcut pentru New Folder in XP

Si daca tot am vorbit de functii, nu de putine ori se intampla sa vrei sa creezi un nou folder si este destul de anost sa trebuiasca sa dai click dreapta – New – Folder. La fel ca pentru toate exista un mic program gratuit de la BAxBEx (mai in josul paginii) care adauga un buton de New Folder in cadrul barei de unelte a Windows Explorer precum si o scurtatura F12 care creaza un nou folder rapid, la o simpla apasare de tasta. S-ar putea ca unii din voi sa considere folositor acest program.


Etichete: Pentru PC
Procesez....
 • Facebook
 • Y!Messenger
 • iOrbix

6 Comentarii la “Windows XP vs. Alt Windows”

 1. Sorin says:

  XP este foarte bun, mai ales in privinta cerintelor reduse. Este usor de folosit, de reparat, si la fel de usor de infectat cu virusi. Dar este sistemul perfect pentru gamerii care nu au totusi f.f.f. multi bani. Mai departe, la fratele mai mare „Seven”, lucrurile se maresc de 10 ori: cerintele de sistem, usurinta de folosire, totusi infectarea este mai greu de facut, dar curatarea si re-instalarea deja e mai complicata, si mai ales preturile configuratiilor este tot de 10 ori mai mare. Si totusi sint cam aceleasi ferestre pe ecran, doar ca ceva mai colorate, iar erorile sint de 10 ori mai multe. Eu nu vad nici un avantaj. Dar marketingul ma obliga sa trec la ceva mai complex si mai greoi…

 2. scan error windows says:

  Cel mai probabil atunci cand apar erori de sistem sunt lipsa fisiere de sistem sau cele care sunt au devenit „corupte” datorita unor virusi sau altor modificari nedorite.Recomandarea in acest caz este o verificare a integritatii fisierelor astfel:

  1.Se introduce cd-ul cu Windows Xp in unitate
  2.Se merge la Start-Run si aici se scrie cmd apoi Enter
  3.In fereastra neagra deschisa se scrie urmatorul text: sfc /scannow

  Aceasta operatiune va face o analiza a fisierelor de sistem iar daca apar fisiere lipsa sau alterate ,le va inlocui automat

 3. troka@wsn says:

  interesant********no coment

 4. adrian says:

  a aparut un nou windows xp uitati aici https://www.youtube.com/watch?v=UzzavIM3n_I

 5. georgica says:

  Windows XP SP3 reupdate direct link http://hotfil.es/1621103

Scrie un Comentariu